SELECTED PUBLICATIONS

Chapters & Articles

• 2020-2022

______________

[EM PORTUGUÊS | IN PORTUGUESE]

Carmen Soares & Maria Helena da Cruz Coelho, "O pão: signo de identidade cultural e marcador de hierarquias sociais (da Antiguidade Clássica ao Novo Portugal da América)", in P. Dias (et alii), Das culturas da alimentação ao culto dos alimentos. Vol. II. Coimbra, 2022, 13-40.

"A herança dietética Hipocrático-Galénica em escritos do séc. XVI de colonos portugueses sobre a terra Brasílica", in Cilene da Silva Gomes RIbeiro, Maria Cecília Barreto Amorim Pilla & Carmen Soares (orgs.), Mesas luso-brasileiras. Patrimônio alimentar, turismo sustentável e saúde. Curitiba, 2021, 13-37.

Carmen Soares & Maria Helena da Cruz Coelho, "Usos e virtudes do alimento primordial: o pão, mantimento e medicamento preventivo. Matriz clássica e fontes escritas portuguesas" [Uses and virtues of the prime food: bread as consumer food and preventive medicine. Classical matrix and Portuguese written sources], in Carmen Soares, Anny Jackeline Torres Silveira & Bruno Laurioux (eds.), Mesa dos Sentidos & Sentidos da Mesa – vol. I [Table of the Senses & Senses of the Table – vol. I]. Coimbra e Curitiba, 2021, 131-160.

______________

[NOUTRAS LÍNGUAS | IN OTHER LANGUAGES]

“Aproaches in Commercial Education to the Reputation of Foodstuffs: Portugal in the 18th Century”, in Stefano Magagnoli, Philippe Meyzie (dir.), Réputation et marché. Produits, origines et marques: perspectives historiques. Presses universitaires du Septentrion, 2022, 53-70.

"Comfort Food in Homer", in T. Lazzari & F. Pucci Donati (eds.), A banchetto con gli amici. Scritti per Massimo Montanari. Roma, Edizione Viella, 2021, 563-574.

“Scientific Discourse in Herodotus Book II and its Reflection in the Age of New World Discovery”, in Th. Figueira and C. Soares (eds.), Ethnicity and Identity in Herodotus, London, 2020, 296-325.

• 2017-2019

“Scientific Discourse in Herodotus Book II and its Reflection in the Age of New World Discovery”, in Th. Figueira and C. Soares (eds.), Ethnicity and Identity in Herodotus, London, 2020, 296-325.

"Monarcas persas nas Histórias de Heródoto: lei e liberdade, fundamentos da ideologia monárquica" [Persian Kings in Herodotus’ Histories: Law and Freedom, roots of the monarchic ideology], in Arqueologias de Império [Archaeologies of Empire], Coimbra, 2018, 221-235.

"Democracia: as controvérsias de uma “maravilha” da historiografia herodotiana" [Democracy: controversies of one of herodotus’ “wonders”], in Sebastiani, B. et alii, A poiesis da democracia [The Poiesis of Democracy], Coimbra, 2018, 23-45.

“I messaggeri di Euripide, come narratori di orrori”, in Ieranò, G., Taravacci, P., Il racconto a teatro. Dal dramma antico al Siglo de Oro alla scena contemporanea, Trento, 2018, 77-88.

Soares, C., Casadesús Bordoy, F., Fialho, M. C. (coords.), Redes Culturais nos Primórdios da Europa - 2400 Anos da Fundação da Academia de Platão. [The early days of European Networking - 2400 years from the Foundation of Plato’s Academy]. Coimbra, 2016.

Soares, C., Fialho, M. C., Figueira, T. (coords.), Pólis/Cosmópolis: identidades globais & locais. [Polis/Cosmopolis: Global & Local Identities]. Coimbra, 2016.

"Dress and Undress in Herodotus’ Histories". Phoenix 68. 3-4 (2014): 222-234.

"Theoria" e "praxis" política em Heródoto", Cuadernos de Filología Clásica. Estudios griegos e indoeuropeos 24 (2014): 57-79.

"Childhood and Youth", in Beck, M., A Companion to Plutarch, Oxford, 2013, 373-390.

Carmen Soares & Maria Helena da Cruz Coelho, "O pão: signo de identidade cultural e marcador de hierarquias sociais (da Antiguidade Clássica ao Novo Portugal da América)", in P. Dias (et alii), Das culturas da alimentação ao culto dos alimentos. Vol. II. Coimbra, 2022, 13-40.

“Aproaches in Commercial Education to the Reputation of Foodstuffs: Portugal in the 18th Century”, in Stefano Magagnoli, Philippe Meyzie (dir.), Réputation et marché. Produits, origines et marques: perspectives historiques. Presses universitaires du Septentrion, 2022, 53-70.

"Comfort Food in Homer", in T. Lazzari & F. Pucci Donati (eds.), A banchetto con gli amici. Scritti per Massimo Montanari. Roma, Edizione Viella, 2021, 563-574.

"A herança dietética Hipocrático-Galénica em escritos do séc. XVI de colonos portugueses sobre a terra Brasílica", in Cilene da Silva Gomes RIbeiro, Maria Cecília Barreto Amorim Pilla & Carmen Soares (orgs.), Mesas luso-brasileiras. Patrimônio alimentar, turismo sustentável e saúde. Curitiba, 2021, 13-37.

Carmen Soares & Maria Helena da Cruz Coelho, "Usos e virtudes do alimento primordial: o pão, mantimento e medicamento preventivo. Matriz clássica e fontes escritas portuguesas" [Uses and virtues of the prime food: bread as consumer food and preventive medicine. Classical matrix and Portuguese written sources], in Carmen Soares, Anny Jackeline Torres Silveira & Bruno Laurioux (eds.), Mesa dos Sentidos & Sentidos da Mesa – vol. I [Table of the Senses & Senses of the Table – vol. I]. Coimbra e Curitiba, 2021, 131-160.

Carmen Soares & Maria Helena da Cruz Coelho, "Um doce e nutritivo fruto: a castanha na história da alimentação e da gastronomia portuguesas" [A sweet and nutritious fruit: the chestnut in the history of Portuguese food and gastronomy], in Carmen Soares, Cilene da Silva Gomes Ribeiro (ed.), Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura, vol. II [Lusophone Tables: Food, Health and Culture. Volume II]. Coimbra e Curitiba, 2018, 104-176.

A Universidade de Coimbra no cardápio da Cosinha Portugueza de 1902: uma história por contar”, in Carmen Soares (ed.), BiblioAlimentaria. Alimentação, Saúde e Sociabilidade à Mesa no Acervo Bibliográfico da Universidade de Coimbra. [BiblioAlimentaria: Food, Health and Table Sociability in the University of Coimbra Libraries]. Coimbra, 2018, 158-169.

Cozinha simples, mesa farta: os requintes da gastronomia mediterrânea grega antiga (Arquéstrato, séc. IV a.C.” [Plain cooking, plentiful fare. The pleasures of ancient Greek Mediterranean gastronomy (Archestratus, 4th century BC)], in Joaquim Pinheiro, Carmen Soares (eds.), Patrimónios Alimentares de Aquém e Além Mar [Food Heritage on Both Sides of the Sea]. Coimbra e São Paulo, 2016, 479-498.

“Gastronomia” [Gastronomy], in Francisco Contente Domingues (Dir.), Dicionário da Expansão Portuguesa. 1415-1600. Volume I: de A a H. [Dictionary of Portuguese Expansion. 1415-1600. Vol. I: from A to H] . Lisboa, 2016, 430-436.

Carmen Soares & Irene Macedo Coutinho, “Representações sociais, histórica e cultural da canja de galinha: estudo de fontes históricas e de fontes orais de uma população de idosos” [Social, historical and culture representations of chicken soup: study on historical sources and oral testimony of an elderly population], DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde 11. 1 (2016): 27-46.

"Odisseia de sabores: integrações luso-brasileira", in C. Ribeiro; C. Soares (coord.), Odisseia de sabores da lusofonia. Coimbra, 2015, 109-168.

“Pão com todos na Grécia Antiga”, Visão História, nº 28 (abril de 2015) – À mesa: cinco mil anos através da alimentação, 24-27.

Pão e Vinho sobre a mesa: um “clássico” da alimentação Portuguesa” [Bread & wine: a classical motif of the Portuguese Food], in C. Soares, I. C. Macedo (eds.), Ensaios sobre o Património Alimentar Luso-brasileiro. [Studies on Luso-brazilian Food Heritage]. Coimbra, 2014, 17 - 50.

• 2013-2016

______________

[EM PORTUGUÊS | IN PORTUGUESE]

Cozinha simples, mesa farta: os requintes da gastronomia mediterrânea grega antiga (Arquéstrato, séc. IV a.C.” [Plain cooking, plentiful fare. The pleasures of ancient Greek Mediterranean gastronomy (Archestratus, 4th century BC)], in Joaquim Pinheiro, Carmen Soares (eds.), Patrimónios Alimentares de Aquém e Além Mar [Food Heritage on Both Sides of the Sea]. Coimbra e São Paulo, 2016, 479-498.

“Gastronomia” [Gastronomy], in Francisco Contente Domingues (Dir.), Dicionário da Expansão Portuguesa. 1415-1600. Volume I: de A a H. [Dictionary of Portuguese Expansion. 1415-1600. Vol. I: from A to H] . Lisboa, 2016, 430-436.

Carmen Soares & Irene Macedo Coutinho, “Representações sociais, histórica e cultural da canja de galinha: estudo de fontes históricas e de fontes orais de uma população de idosos” [Social, historical and culture representations of chicken soup: study on historical sources and oral testimony of an elderly population], DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde 11. 1 (2016): 27-46.

"Odisseia de sabores: integrações luso-brasileira", in C. Ribeiro; C. Soares (coord.), Odisseia de sabores da lusofonia. Coimbra, 2015, 109-168.

“Pão com todos na Grécia Antiga”, Visão História, nº 28 (abril de 2015) – À mesa: cinco mil anos através da alimentação, 24-27.

Pão e Vinho sobre a mesa: um “clássico” da alimentação Portuguesa” [Bread & wine: a classical motif of the Portuguese Food], in C. Soares, I. C. Macedo (eds.), Ensaios sobre o Património Alimentar Luso-brasileiro. [Studies on Luso-brazilian Food Heritage]. Coimbra, 2014, 17 - 50.

"Theoria" e "praxis" política em Heródoto", Cuadernos de Filología Clásica. Estudios griegos e indoeuropeos 24 (2014): 57-79.

______________

[NOUTRAS LÍNGUAS | IN OTHER LANGUAGES]

"Dress and Undress in Herodotus’ Histories". Phoenix 68. 3-4 (2014): 222-234.

"Childhood and Youth", in Beck, M., A Companion to Plutarch, Oxford, 2013, 373-390.